• Pozovite nas

+381 11 32 35 137

+381 62 411 569

  • E-bilten

Program podsticaja razvoja preduzetništva

Vašoj firmi je neophodan softver ali nemate raspoložive finansije?
Evo sjajnog načina za finansiranje

Zahvaljujući Programu podsticaja razvoja preduzetništva kroz razvojne projekte koje je propisalo Ministarstvo privrede u saradnji sa Fondom za razvoj Republike Srbije, firmama će uveliko biti olakšana nabavka poslovnih softvera, neophodna za dalji rast i razvoj.

Preduzeće može steći pravo na finansijsku pomoć od 20% bespovratnih sredstava u vrednosti od ulaganja.
Ostatak vrednosti investicije se finansira iz kredita koje pruža Fond za razvoj.

Ko može da konkuriše?

Da biste uopšte stekli mogućnost konkurisanja, potrebno je da ste mikro, malo i srednje preduzeće, ili da ste registrovani u APR-u kao preduzetnik ili zadruga.

Šta treba od dokumenata?

Potrebno je da podnesete finansijske izveštaje za prethodne dve godine od godine podnošenja zahteva i da u tom periodu vaša firma nije zabeležila neto gubitak. Izuzetak su paušalci i preduzetnici koje vode prosto knjigovodstvo. Takođe, morate podneti zahtev (popunjen obrazac), statusnu i finansijsku dokumentaciju, kao i dokumentaciju za obezbeđenje kredita.

Skrećemo vam pažnju kod dokumentacije za nabavku softvera da vam je potreban original ponude/profakture ne stariji od 30 dana podnošenja zahteva. Ona mora biti od ovlašćenog dobavljača i mora sadržati tačan naziv softvera, namenu, način plaćanja, rok važenja ponude i rok isporuke. Takođe vam je potreban Predugovor / ugovor o nabavci licence sa vlasnikom tog prava.

Kolika je ukupna vrednost sredstava?

Što se tiče minimalnog ulaganja za preduzetnike, on iznosi 375.000 RSD dok je maksimalna 8.750.000 RSD.
Za pravna lica, minimum je 2.500.000 RSD dok je maksimum 50.000.000 RSD.

Period otplate

Rok otplate kredita iz Fonda je 10 godina (pravna lica) i 7 godina (preduzetnici). Grejs period je u oba slučaja godinu dana. Kamatna stopa, uz primenu valutne klauzule, iznosi 1,5% godišnje uz garanciju banke i 3% uz ostala sredstva obeštećenja.

Ukupna bespovratna sredstva iznose 600 miliona dinara dok su opredeljena sredstva fonda 2,4 milijarde dinara.

Krajnji rok za slanje zahteva?

Javni poziv je otvoren dok se ne raspodele sredstva. Naš savet je ne razmišljate previše već da odmah krenete sa pripremom dokumentacije. Iskoristite ovu izvanrednu priliku za unapređenje poslovanja.

Više informacija o pozivu na sajtu Ministarstva privrede i Fonda za razvoj.

Objavljeno: 17. 01. 2017. | Pogledajte ostale vesti »